Algemene chirurgie

Hieronder vallen alle chirurgische ingrepen die niet onder de orthopedische ingrepen vallen en betreffen vaak de zgn ´weke delen´. Operaties aan de buik en borstholte en aandoeningen in het perianaalgebied vallen hieronder. Monique Schwencke is opgeleid voor zowel de orthopedie als de algemene chirurgie. Voordat uw dier wordt geopereerd wordt de ingreep, de risico´s en de kans op herstel met u besproken.

Deze aandoening zien we alleen bij de ongecastreerde reu. Bij deze aandoening zijn de spieren rondom  het laatste deel van de dikke darm verzwakt. De hond of kat kan daardoor de ontlasting niet goed meer kwijt. Soms is zelf een dikke bult te zien naast de anus. Deze aandoening is zeer goed te behandelen met een operatie; echter hoe langer de operatie wordt uitgesteld hoe lastiger het wordt. Soms kan er een spoedsituatie ontstaan en dat is als de hond de blaas in de bekkenholte heeft geperst; vaak kan hij dan niet meer plassen wat echt levensbedreigend is als dat niet meteen wordt verholpen. Er zal met behulp van spieren uit de omgeving een nieuwe stevige wand gemaakt worden waardoor de hond weer makkelijker de ontlasting kwijt kan. De aandoening kan zowel eenzijdig als beiderzijds voorkomen. Meestal adviseren wij om uw hond gelijktijdig met de operatie te castreren.

 

Sommige honden hebben terugkerende problemen met de anaalklieren waarbij deze ernstig ontstoken kunnen raken. Dit kan de hond erg veel pijn en ongemak geven. Als dit het geval is dan is het beter om de anaalklieren te verwijderen. Deze operatie wordt in onze kliniek uitgevoerd. Hierbij worden de anaalklieren eerst geleegd en daarna volgespoten met een bepaald soort vulmiddel waardoor ze tijdens de operatie makkelijker kunnen worden verwijderd. Als er al heel vaak ontstekingen zijn geweest kan het lastiger zijn ze te verwijderen en wordt de kans op complicaties groter.

Bij honden en katten met extreem chronische oorproblemen waarbij vaak de gehele gehoorgang dicht zit of bijvoorbeeld als er een tumor in de gehoorgang zit kan er een TECA uitgevoerd worden. Hierbij wordt de gehoorgang vanaf de ingang tot aan het middenoor verwijderd. De oorschelp wordt niet verwijderd maar kan soms wel een wat andere stand krijgen. Een chronisch ontstoken oor is extreem pijnlijk en na de operatie zien eigenaren vaak een totaal andere hond terug; alsof deze wel 5 jaar jonger is geworden. Het is een grote maar zeer dankbare ingreep omdat de honden en katten zo enorm opknappen.

 

Wanneer dieren grote wonden hebben opgelopen door een bijtincident of door trauma of een auto-ongeluk dan moet er soms reconstructieve chirurgie toegepast worden om deze wonden weer te sluiten.  Er zijn verschillende huidtransplantatietechnieken en afhankelijk van de soort wond, de grootte en de plaats zal gekeken worden wat de mogelijkheden zijn. Wonden vragen van zowel de chirurg als de eigenaar tijd en geduld maar het lichaam is instaat om de meest nare wonden te laten genezen met de juiste verzorging. Wij maken naast chirurgie gebruik van laserbehandeling en speciale verbandmaterialen die afwisselend worden gebruikt afhankelijk van de het stadium van de wondgenezing.

Ook wanneer zich bijvoorbeeld tumoren op de poten bevinden wordt er vaak gebruik gemaakt van reconstructieve chirurgie om de wond die ontstaat na het verwijderen van de tumor te kunnen sluiten.

Ook huisdieren ontwikkelen regelmatig tumoren. In veel gevallen zal uw eigen dierenarts deze verwijderen. In het geval van erg grote tumoren of tumoren op lastige bereikbare plaatsen, zoals bijvoorbeeld in bepaalde organen of op plaatsen waar de kans op complicaties groot is zal uw dier mogelijk verwezen worden naar ons. Wij hebben de ervaring en de mogelijkheden in huis om uw dier op een veilige manier te opereren.

Verschillende operaties aan het maagdarmkanaal worden bij ons uitgevoerd zoals honden met een maagdraaiing; dit is vaak een spoedoperatie die binnen enkele uren na de diagnose moet worden geopereerd. Daarnaast zien wij regelmatig honden en katten met een vreemd voorwerp in de maag of het darmkanaal wat tot ernstige problemen kan leiden als er niet op tijd wordt ingegrepen. In veel gevallen kunnen deze operaties bij de eigen dierenarts worden uitgevoerd maar als er al teveel spoedgevallen zijn bijvoorbeeld kan een dier wel eens naar ons worden verwezen.

Een groot aantal rassen wordt gefokt met erg korte snuiten (oa. franse bulldog, mopshond, engelse bulldog). Helaas is het bij deze dieren vaak zo dat de zachte delen in de bek niet korter zijn waardoor ze een heel lang gehemelte hebben dat in de keel hangt en ervoor zorgt dat de hond het vaak benauwd heeft. Ook hebben deze honden vaak hele smalle neusgaten.

Deze dieren kunnen enorm geholpen zijn met het inkorten van het zachte gehemelte en het ruimer maken van de neusgaten.

Bij een groot aantal rassen zien we dat de oogleden naar binnen krullen. Dit leidt tot enorme irritatie en beschadiging van de oogbol omdat de haren van de oogleden continu over de oogbol krassen. Dit kan gecorrigeerd worden met een operatie.

Sommige honden hebben juist last van een ooglid dat te ruim is en als het ware te ver naar buiten hangt waardoor ook vaak infecties optreden. Deze honden hebben vaak wat rode oogslijmvliezen. Ook deze oogleden kunnen gecorrigeerd worden zodat ze beter aansluiten bij de oogbol.

Potgieterlaan 1, 3702 GS Zeist, (030) 820 11 73, info@vetcz.nl