Fysiotherapie

Dierfysiotherapie is net als humane fysiotherapie gericht op problemen en klachten van het bewegingsapparaat, zowel bij pees, spier of gewrichtsproblemen. Fysiotherapie kan ingezet worden bij revalidatie na operatie, blessure, maar ook bij neurologische problemen of preventief in de vorm van sportbegeleiding. Hier in de praktijk werk ik nauw samen met Monique, om de revalidatie na operaties te bespoedigen. Maar ook patiënten van buitenaf zijn welkom voor fysiotherapie.

Tijdens de behandeling maak ik gebruik van verschillende technieken om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen.

Medical taping:
Tapen kan als onderdeel van behandeling in worden gezet bij diverse spier/peesklachten, orthopedische of neurologische klachten, maar kan ook de lymfedrainage stimuleren. De tape is speciaal ontwikkeld om op een (korte) vacht te blijven plakken.

Massage:
Met massage kun je de spieren laten ontspannen of juist activeren. De doorbloeding neemt toe en pijnklachten worden verminderd. Door massage kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Ook kunnen triggerpoints worden behandeld. ​Bij de behandeling worden de punten door compressie geïnactiveerd en met rekoefeningen wordt geprobeerd om de spierlengte weer te normaliseren.

Oefentherapie:
Oefentherapie is een belangrijk onderdeel bij de revalidatie van spier/peesletsels. Met oefentherapie kun je de spierkracht, balans,  coördinatie en het uithoudingsvermogen vergroten. Een goede opbouw van de oefeningen is belangrijk, wanneer de oefeningen voor de hond te zwaar zijn, kan dit een negatief effect hebben op het herstel.

 Indicaties fysiotherapie
– Letsel van pezen of spieren:

Hierbij kun je denken aan een ruptuur of tendinitis, maar ook aan hypertonie (verhoogde spierspanning) of triggerpoints. Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in een spier, uw hond of kat kan hier veel last van hebben. De pijnpunten kunnen (uitstralende) pijn, bewegingsbeperking, stijfheid of krachtverlies veroorzaken. Spier,- en peesletsels hebben baat bij een behandeling met laserlicht. Door het laserlicht wordt het herstel geactiveerd en kan de duur van het herstel worden verkort.

– Revalidatie na botbreuken of operaties van het bewegingsapparaat:
Als een hond of kat na een operatie een  langere rust heeft gehouden voor het herstel, dan kan fysiotherapie zinvol zijn bij de revalidatie. Er ontstaat atrofie (afname) van spieren, maar er kunnen ook secundaire problemen ontstaan door compensaties. Wanneer dieren pijn hebben aan een poot,  gaan ze hun andere poten of rug meer gebruiken om zijn aangedane poot te ontlasten.  Door de compensaties kunnen andere poten of de rug overbelast raken.

– Artrose, ouderdom:
Het belangrijkste doel is om de hond zo lang mogelijk fit te houden. De behandelingen bij artrose zijn gericht op pijndemping. Lasertherapie kan de pijn verlichten in combinatie met adviezen voor adviezen voor een betere verdeling van de belasting. Daarnaast kunnen spierversterkende oefeningen ook zinvol zijn om de hond fit te houden.

– Spondylose, lumbosacrale instabiliteit:
Honden met spondylose of instabiliteit kunnen zeer pijnlijk zijn in de rug. Een verhoogde spierspanning kan een oorzaak zijn van de pijnklachten. Oefentherapie voor het vergroten van stabiliteit kan uw dier helpen om minder pijn te hebben.

Potgieterlaan 1, 3702 GS Zeist, (030) 820 11 73, info@vetcz.nl